duurzaamheid en diversiteit

Duurzaamheid en diversiteit

Bekijk de duurzaamheid en diversiteit activiteiten in Arkel

  • conceptfase
  • In ontwikkeling
  • Afrondende fase

Diversiteit

Een actie van Stichting Meergroen en Urgenda om deze winter 1.000.000 bomen te planten in Nederland. Zaailingen worden overal in Nederland “geoogst” door vrijwilligers om vervolgens weer op locaties geplant te worden door vrijwilligers.  De Punt Arkel is “oogstcoordinator”met een groep vrijwilligers, onder toezicht van Urgenda en de terreinbeheerder zijn boompjes geoogst in Hedel. Vanuit Natuurtuin de Punt en Boomgaard Onderweg hebben we ook al een paar honderd bomen uitgespit en op 13 december zijn met een groep vrijwilligers wilgentakken afgezaagd om elders te herplanten. Veel van die bomen/struiken gaan naar een locatie in Arkel van een particulier op het industrieterrein van Arkel. Ze planten daar begin 2021 een paar honderd bomen/struiken. Een waardevolle aanwinst voor de biodiversiteit en een verrijking van het landschap, zichtbaar vanaf de openbare weg zodat iedereen er van kan genieten.

Ook komt daar ook een tijdelijke opslag (bomen-hub) van waaruit bomen later in de winter verspreid worden naar plantlocaties elders in het land. Als je in Molenlanden nog locaties weet waar zaailingen kunnen worden geoogst? (parken, braakliggende terreinen, stukjes bos, bosjes etc), geef het even door aan info@depuntarkel.nl

Voor een sfeerimpressie is het leuk het filmpje te bekijken. Als u meer wilt weten over onze plaatselijke activiteiten van MeerBomen.nu of u hebt een idee, neem dan contact op.

 

Duurzaamheid

Postcoderoos Kringloop Arkel

De eerste besprekingen zijn in 2020 gestart en zodra het interessant wordt voor Arkel als dorp wordt er met de dorpsraad contact opgenomen.

 

24 juni 2019 Informatiebijeenkomst Energiebesparing Arkel

Maandag 24 juni heeft de gemeente Molenlanden in de Lingehof en in samenwerking met het Regionaal Energieloket een informatiebijeenkomst over energiebesparing en duurzame energie speciaal voor de inwoners van Arkel georganiseerd.

Op de informatiebijeenkomst zijn door het Regionaal Energieloket de resultaten gepresenteerd van de Energiescans die zijn uitgevoerd bij verschillende woningen in Arkel en wordt u gericht geïnformeerd over de mogelijkheden die er zijn om uw eigen woning in logische stappen verder te verduurzamen. Dit kan al met simpele middelen en tegen een beperkte investering. De adviesrapporten van de voorbeeldwoningen kunt u gratis opvragen via het Regionaal Energieloket.

Op de informatiemarkt waren de volgende partijen aanwezig:

Regionaal Energieloket – Presentatie Energiescans

Het Regionaal Energieloket heeft in Arkel verschillende woningtypen doorgelicht waar vervolgens adviesrapporten voor zijn opgesteld. De adviezen zijn mogelijk ook voor uw woning van toepassing en kunt u na de bijeenkomst gratis opvragen. De resultaten van de verschillende adviesrapporten voor de voorbeeldwoningen worden met u gedeeld en extra tips gegeven. Er zijn adviseurs aanwezig en is er gelegenheid om al uw vragen te stellen.

Wilt u de rapporten van de uitgevoerde maatwerkadviezen voor de voorbeeldwoningen ontvangen? Dan kunt u zich hiervoor aanmelden op de Informatiebijeenkomst of direct via  go.regionaalenergieloket.nl/arkel.

Wooncoaches – Het Nieuwe Wonen

Wilt u uw huis energiezuiniger en comfortabeler maken? Wilt u een lagere energierekening, maar u weet nog niet goed wat de mogelijkheden zijn en hoe u kunt beginnen? Dan kan een gratis afspraak met een wooncoach interessant voor u zijn!

Aanbieders – Collectieve inkoopactie

Aanbieders | Demonstraties en uitleg Energiebesparende maatregelen

Isolatiematerialen, zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, infraroodpanelen. Er is van alles beschikbaar, maar hoe werkt het nu eigenlijk en is het voor mijn woning geschikt en waar moet ik op letten? Op de Informatiebijeenkomst zijn er verschillende partijen die energiebesparende maatregelen laten zien en hierover uitleg geven.

Deelnemers: Quist vloerisolatieISOhomeVink IsolatieGroenwaarts

 

 

Voordelig energie besparen met de Duurzaamheidslening Gemeente Molenlanden

De gemeente Molenlanden heeft een Duurzaamheidslening beschikbaar gesteld waarmee u tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente energiebesparende maatregelen in en aan uw woning kunt financieren. De Gemeente Molenlanden legt uit wat de mogelijkheden voor u zijn.

Financieringsmogelijkheden Rabobank

Heeft u vragen over welke financieringsmogelijkheden er nog meer zijn? Stel u vragen hierover aan de Rabobank die ook aanwezig is.

 

De slimme meter van Stedin

Ieder huishouden in Nederland krijgt een slimme meter aangeboden. Deze moderne digitale meter vervangt de oude meter in uw meterkast. Met de slimme meter kunnen er automatisch meterstanden worden doorgegeven, maar ook ontvangt u een overzicht van uw verbruik en kunt u uw verbruik volgen. Erg handig als u uw woning gaat verduurzamen. Stedin is ook aanwezig op de Informatiemarkt. Zij geven uitleg en beantwoorden al uw vragen.

Meer informatie over de slimme meter van Stedin vindt u op: www.stedin.net/slimmemeter

 

 

Meer informatie?